Δραστηριότητες του ΕΘΔ Κάστρων με αφορμή το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821

 

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Κάστρων που συντονίζει το ΚΠΕ Μολάων (πληροφορίες για το Δίκτυο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Μολάων www.kpemolaon.gr ), με βάση τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία λόγω της πανδημίας, σε συνεδρίαση της Συντονιστικής του Επιτροπής προτείνει κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τους/τις μαθητές/τριες για το ιωβηλαίο της Επανάστασης του 1821. Τα παραδοτέα/έργα των δράσεων αυτών  θα αποσταλούν στο ΚΠΕ, έτσι ώστε και να επεξεργαστούν από τη Συντονιστική Επιτροπή και να αναρτηθούν στην σχετική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Με δεδομένο ότι πολλά από τα κάστρα συνέβαλαν στην εξέλιξη του αγώνα ανεξαρτησίας, όχι μόνο το 1821 αλλά και αργότερα ή νωρίτερα, σε απόπειρες απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό απευθυνόμαστε σε όλα τα σχολεία (Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επικράτειας)  ανεξάρτητα αν υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων ή αν είναι μέλη του Δικτύου, ως μια πρόταση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και στις δικές τους δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν μια ή περισσότερες από τις παρακάτω προτεινόμενες δράσεις και να δημιουργήσουν με τους/τις μαθητές/τριές τους έργα / δημιουργίες τα οποία θα αποσταλούν στο ΚΠΕ ΜΟΛΑΩΝ για το δίκτυο «ΚΑΣΤΡΑ» μέσω των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής τους.

 

Η πρώτη φάση - δημιουργίας των έργων  θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, τέλος Απριλίου, ώστε να έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα τον Μάιο, το οποίο θα μπορέσει να παρουσιαστεί στα σχολεία.

Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι οι ακόλουθες:

1.          Μια εικονική περιήγηση στο κάστρο της περιοχής σας μέσα από γραβούρες ή απεικονίσεις στη χαρτογραφία η οποία θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ως εικονική έκθεση

2.         Συγγραφή μιας μικρής ιστορίας του κάστρου της περιοχής σας που έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα (μπορεί να έχει τη μορφή διηγήματος ή μυθιστορίας όχι πάνω από 4 σελίδες). Μπορεί να είναι ποίημα ή θεατρικό έργο.

3.         Να συγκεντρωθούν στοιχεία του κάστρου / καστρομονάστηρου/ πύργου/ πυργοκατοικίας/ ερείπια κάστρων της περιοχής σας (όπως : γεωγραφική θέση, λίγα στοιχεία για την ιστορία του, για το ρόλο του στην επανάσταση του 21, θρύλοι και μύθοι για το κάστρο, 1-2 φωτογραφίες από σήμερα και 1-2 γκραβούρες από παλιά, προτάσεις για μια αειφορική διαχείριση του κάστρου, …). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό χάρτη στο οποίο θα τοποθετήσει όλες τις πληροφορίες που κάθε σχολική μαθητική ομάδα συγκέντρωσε.

4.         Δημιουργία ενός μικρού βίντεο (ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια στο πλαίσιο της θεατρικής παιδείας) με μια ιστορία του κάστρου το οποίο θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο που θα δημιουργηθεί.

Στη συνέχεια η επιτροπή θα αναρτήσει σε διαδικτυακό ιστότοπο, τις εικονικές περιηγήσεις, τις μικρές ιστορίες και τα στοιχεία των κάστρων ως ενιαίο σύνολο, αναδεικνύοντας όλες τις πληροφορίες που θα έχουν συλλέξει οι μαθητικές ομάδες αλλά και τις μαθητικές δημιουργίες.

Να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι εργασίες των μαθητών/τριών πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από βιβλιογραφία / δικτυογραφία, για να είναι δυνατός ο έλεγχος των πληροφοριών και η αναφορά στους  δημιουργούς.

 

Προσβλέποντας σε μια συνεργασία μαζί σας κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο ευελπιστούμε σε ένα αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στην ηρωική αυτή επέτειο.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ                                          

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ                                                 

Ταχ. Δ/νση: 23052, Μολάοι. Λακωνία.                              

Τηλ:2732024175   Fax:2732023158                                    

e-mail: kpe-molaon@sch.gr                                                          

Site: www.kpemolaon.gr 

Blog: www.kpemolaon.blogspot.gr  



Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις για τα 200 χρόνια της επανάστασης και συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Κάστρο, ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» του ΚΠΕ Μολάων μπορούν να να συμπληρώσουν τη παρακάτω φόρμα

https://forms.gle/KRjwKv4X9mGuRqBj8

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2021-2022»

Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Δραστηριότητες πλημμυρικής εκπαίδευσης. Ο τελευταίος χορός»

Πρόσκληση σχολείων στο Εθνικό Δίκτυο Π.Ε "Τουρισμός και Περιβάλλον" του ΚΠΕ Αρχανών