Επιμορφωτικό σεμινάριο: «‘Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821;’ - Μια σχολική δράση τοπικής ιστορίας»


Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων, σε συνεργασία με τις τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας και τις Δ/νσεις Π/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας και Τρικάλων και δια των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο στήριξης των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Πολιτιστικά Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θεματική την τοπική ιστορία, αλλά και όλων όσοι ενδιαφέρονται, πρόκειται να διοργανώσει σύγχρονο από απόσταση (webinar) επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «‘Πώς θυμόμαστε την Επανάσταση του 1821;’». 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας WEBEX την Τετάρτη 3/03/2021, από τις 6:00μ.μ. έως τις 8:00μ.μ.. 

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο: https://forms.gle/jhmT8JfDgvrS3QW49 .

 Ο σύνδεσμος παρακολούθησης είναι:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/sofikant

 Στο επιμορφωτικό σεμινάριο, οι ιστορικοί Ιουλία Πεντάζου (επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Ελένη Σταμπόγλη ( εκδότρια, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Α.Ε) θα παρουσιάσουν το ερευνητικό πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» και θα περιγράψουν τη σχολική δράση με τίτλο: «Πώς θυμόμαστε την Ελληνική Επανάσταση του 1821;», η οποία ανοίγει το πεδίο συμμετοχής στην έρευνα συμπεριλαμβάνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ.: Φ.1/ΔΝ/152952/Δ7 /01-10-2019). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας στο οποίο η συμμετοχή των σχολείων μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: από την περιδιάβαση ιστορικών μνημείων που αντικρίζουν οι μαθητές καθημερινά αλλά αγνοούν την ιστορική τους σημασία έως τη σύνθεση μιας τεκμηριωμένης με ιστορικές πηγές συνθετικής εργασίας εστιασμένης σε έναν τοπικό ήρωα, την ιστορία ενός κτιρίου ή μιας περιοχής κ.ά. Ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας για να «διαβάσουν» ξανά οι μαθητές την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα ίχνη που αυτή άφησε στον χώρο όπου ζουν. 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2021-2022»

Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Δραστηριότητες πλημμυρικής εκπαίδευσης. Ο τελευταίος χορός»

Προκήρυξη του σεμιναρίου με θέμα «Διεθνές περιβάλλον, Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση» που οργανώνει το ΚΠΕ Μακρινίτσας.