Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο: «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHALLENGES» για μαθητές/- τριες Λυκείου για το σχολικό έτος 2020-2021
Το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών υλοποιεί Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο: «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ CHALLENGES» για μαθητές/- τριες Λυκείου για το σχολικό έτος 2020-2021
Προστιθέµενη Παιδαγωγική Αξία του Διαγωνισµού
Σκοπός µας είναι πέραν της µύησής τους σε διαδικασίες υγιούς διατροφικής συµπεριφοράς και ευγενικής άµιλλας, να κυνηγήσουν τη «σοφή γνώση και τα µυστικά της» σε αντιπαράθεση µε τα face news & τις παραπλανητικές διαφηµίσεις. Ο διαγωνισµός µας εξυπηρετεί στην ανάπτυξη της αναλυτικής και κριτικής σκέψης του µαθητή, στην πρωτοβουλία, καινοτοµία και δηµιουργική σκέψη και αναστοχασµό. Επίσης, η πρόκλησή µας συνεισφέρει και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καριέρας, προσκαλώντας τους µαθητές να εξασκηθούν σε οργανωµένες διαδικασίες προβολής και διαφήµισης του έργου τους.
Βασικές Προϋποθέσεις
Επισυνάπτεται η σχετική προκήρυξη και περισσότερες
λεπτοµέρειες. Ο ελάχιστος αριθµός συµµετεχόντων είναι τρεις
µαθητές Λυκείου, 15-21 ετών, µαθητές Λυκειακής Εκπαίδευσης.
Μεθοδολογικές Προτάσεις
Προτείνεται η
- ανάπτυξη σχεδίου πρότζεκτ (παράθεση ιδεών, σχεδιασµός, προγραµµατισµός, εφαρµογή, προβολή διάχυση, αξιολόγηση),
- αξιοποίηση περιγραφικής ανάλυσης «5W+2H” (Who, When, Where, What, Why, How, How Many) προκειµένου να αναρωτηθούν και προβληµατισθούν σχετικά µε θέµατα ποσότητας, ποιότητας, προέλευσης προϊόντων που θα προταθούν (π.χ. τροφοχιλιόµετρα, κύκλος παραγωγής και κατανάλωσης, διαδικασία µαγειρέµατος ή προετοιµασίας εδέσµατος, συνδυασµός θρεπτικών συστατικών και αναλογίες κ.α.). - στρατηγική περιεχοµένου: ερευνώ, µετρώ και συγκρίνω, σχεδιάζω, υλοποιώ, προωθώ & δηµοσιεύω, βελτιώνω.
- δ ι α φ ή µ ι σ η π ρ ο ϊ ό ν τ ο ς : σ χ ε δ ι α σ µ ό ς π ρ ο ώ θ η σ η ς , προγραµµατισµός, διασταυρώσεις-συγκρίσεις µε άλλα προϊόντα, δηµιουργία δικτύου διάχυσης προϊόντος, κοινωνικά δίκτυα, διαδικασίες βελτίωσης, ανάλυση επίδρασης, σχεδιασµός ιστοσελίδας κ.α. Κριτήρια Αξιολόγησης
Το τελικό έργο θα αξιολογηθεί µε κριτήρια:
α) Τη θρεπτική και διατροφική αξία
β) Τη γεύση
γ) Την ποιότητα των συστατικών
δ) Την αισθητική του τελικού προϊόντος
ε) Την ευκολία παρασκευής του από άτοµα εφηβικής ηλικίας
ζ) Την αποτύπωση του έργου σε φωτογραφία
Χρονοδιάγραµµα Διαγωνισµού
Υποβολή Ενδιαφέροντος Συµµετοχής: 20.01.2021 έως 20.02.2021
Δηλώσεις Συµµετοχής δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης της χώρας. Από τη στιγµή που εγγράφεται κάποια οµάδα, λαµβάνει επιβεβαίωση εγγραφής και τοιουτοτρόπως ορίζεται και η αφετηρία έναρξης της δοκιµασίας τους. Καταληκτική Ηµεροµηνία Υποβολής τελικών Διαγωνιστικών
Έργων: 31.03.21.
Φάση Α: Ανακοίνωση Λίστας Υποβληθέντων Έργων που τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις
Φάση Β: Ανακοίνωση διακριθέντων έργων
Φάση Γ: Ανακοίνωση έργων που διακρίθηκαν από το κοινό Ακολουθεί επιβράβευση, απονοµή τίτλων, προβολή και προώθηση των έργων που διακρίθηκαν, δηµιουργία λευκώµατος µε τα όλα τα έργα των µαθητών και σχετική αναγνώριση κάθε φιλότιµης προσπάθειας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις διαδικασίες θα δοθούν στις σχολικές µονάδες κατόπιν της εγγραφής της διαγωνιστικής τους οµάδας. Δύναται να δοθεί υποστήριξη για την υλοποίηση του διαγωνισµού, µε τη συνδροµή πτυχιούχων διαιτολόγων- διατροφολόγων, µέλη του ΙΔΜΕ, ανά νοµό ή Περιφέρεια, εφόσον ζητηθεί από τις σχολικές µονάδες ή/και τις διευθύνσεις Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, µε σχετικό αίτηµα στο
secretary@insr.gr.
Δηλώσεις συµµετοχής υποβάλλονται δια του συνδέσµου https://forms.gle/wqiUStJPFtWrk8FKA
Σχετική ανάρτηση υπάρχει και στην κεντρική ιστοσελίδα του
ΙΔΜΕ, στον παρακάτω σύνδεσµο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου