Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».

 

Οι Διευθύνσεις  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων δια των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, στο πλαίσιο ενημέρωσης σε θέματα αντισεισμικής προστασίας διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας WEBEX την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021,  και ώρα 6.00 μ.μ..

 

Ο σύνδεσμος της ημερίδας είναι:

https://minedu-secondary.webex.com/join/theoj

 

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία στην περιοχή. Όμως ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται να διοργανωθούν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της περιοχής, όπου θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του Δικτύου Σχολικών Σεισμογράφων. 

Στο σεμινάριο αρχικά θα παρουσιαστεί  στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς». Το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί να εντάξει τη σεισμολογία στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, σχεδιάζοντας σειρά δράσεων που καλύπτουν διαφορετικές θεματικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο. Μέσω της εγκατάστασης χαμηλού κόστους σεισμογράφων σε ολόκληρη την Ελλάδα το πρόγραμμα φιλοδοξεί να μετατρέψει τα σχολεία σε τοπικούς κόμβους εκπαίδευσης, καινοτομίας και πληροφόρησης σχετικά με τους σεισμούς, συνδέοντάς τα με τις τοπικούς φορείς, κέντρα έρευνας και επιστήμης και άλλους ενδιαφερόμενους από την τοπική κοινωνία, στην οποία δραστηριοποιείται κάθε σχολείο. 

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές των σεισμογράφων του Δικτύου Σχολικών Σεισμογράφων, θα μελετήσουν κυματομορφές από σεισμούς που έχουν γίνει στο παρελθόν, θα κατανοήσουν την χρονική διαφορά μεταξύ των σεισμικών κυμάτων (πώς θα μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί από σύγχρονα συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης) και θα μάθουν να εντοπίζουν το επίκεντρο και το μέγεθος κάθε σεισμού με διάφορους τρόπους.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες οι μαθητές μαθαίνουν, εξασκούν και αξιοποιούν τα επιστημονικά μέσα και μεθόδους ενώ παράλληλα καλούνται να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα των εργασιών τους με το ευρύ κοινό. Θα δουν επίσης μέσω σειράς παραδειγμάτων πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν σεισμολογικά δεδομένα σε καινοτόμες σχολικές δραστηριότητες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. 

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές Δημοτικού Σχολείου που έχει αναπτύξει η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές σχετικά με τις φυσικές καταστροφές. Το παιχνίδι επιχειρεί να βοηθήσει τα παιδιά να αυξήσουν τις γνώσεις τους με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, βασιζόμενο σε μια δυναμική πλοκή που υποστηρίζεται από διαδραστικά στοιχεία όπως κουίζ, παζλ και μίνι-παιχνίδια. 

Τέλος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τον Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα: «Φτιάξε τον Ψηφιακό σου Σεισμογράφο» που διοργανώνεται και για την φετινή σχολική χρονιά (2020-2021) από την Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας, στη φετινή διοργάνωση καλούνται ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, να κατασκευάσουν ένα ψηφιακό μοντέλο αυτοσχέδιου σεισμογράφου και να περιγράψουν την όλη διαδικασία κατασκευής σε μία έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλου είδους οπτικοακουστικό υλικό και να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους έως τις 10 Μαΐου 2021. 

 

Ενδεικτικό Πρόγραμμα 

18.00-18.05: Χαιρετισμοί – Εισαγωγή.

18.05-18.35: «Τα σχολεία Μελετούν τους Σεισμούς» Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

18.35-19.30: «Εκπαιδευτικά Σενάρια για Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση» Γρηγόρης Μηλόπουλος, Ελληνογερμανική Αγωγή και Σπύρος Κούριας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

19.30-19.50: «Ο Διαγωνισμός Φτιάξε τον Δικό σου Σεισμογράφο» Νίκος Ζυγουρίτσας, Ελληνογερμανική Αγωγή.

19.50-20.00: Ερωτήσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2021-2022»

Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Δραστηριότητες πλημμυρικής εκπαίδευσης. Ο τελευταίος χορός»

Προκήρυξη του σεμιναρίου με θέμα «Διεθνές περιβάλλον, Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση» που οργανώνει το ΚΠΕ Μακρινίτσας.