Προκήρυξη του σεμιναρίου με θέμα «Άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821: Αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο δρόμο για την Ελλάδα» που οργανώνει το ΚΠΕ Μακρινίτσας.

 Tο ΚΠΕ Μακρινίτσας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας,, το Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Β κύκλος», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άξονας προτεραιότητας 6 – Βελτίωση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας του Εκπαιδευτικού Συστήματος, Κατηγορία Περιφέρειας - «Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ)» - 2 – Θεσσαλία, οργανώνει στις 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 18:00 – 20:30 σύγχρονο εξ-αποστάσεως  επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821: Αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο δρόμο για την Ελλάδα». 

 

Η ιδέα για την υλοποίηση του παρόντος σεμιναρίου γεννήθηκε από το βιβλίο του εμπνευστή Γιώργου Γκέκου, «Η Επιστροφή. Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823» το οποίο προέκυψε μετά την έρευνα που έκανε τα τελευταία χρόνια σε αρχεία Γερμανίας και Ελβετίας για την προσφορά των φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Ήρθαν στο φως άγνωστα ντοκουμέντα που ανέφεραν αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη να επιστρέφουν στην Ελλάδα πεζή μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Ελβετίας και Γαλλίας, και με καράβια από τη Μασσαλία για το Αιγαίο. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πείσμα τους για συνέχιση του αγώνα, οι τεράστιες απώλειες στην πορεία, η θερμή φιλική υποδοχή και μεγάλη υποστήριξη που είχαν από Γερμανούς και Ελβετούς πολίτες, και οι πολλές μαρτυρίες αγωνιστών που ήταν άγνωστες στην Ελλάδα και κατέγραψαν οι Ελβετοί, και δημοσίευσαν ήδη από το 1823.

 

Το σεμινάριο που γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αλλά και στο ευρύ κοινό.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου (σύγχρονα από απόσταση) και από το περιβάλλον της πλατφόρμας webex, επίσημη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας  με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι εκπαιδευτικοί.

 

Το σεμινάριο θα γίνει εκτός του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://docs.google.com/forms/d/1KH0h0pmJLShRQDk6c8CUCzuhz-z_K8sTt1LCL_OHi50/edit?usp=sharing

Προσοχή: μην κάνετε απευθείας κλικ πάνω στον σύνδεσμο αντιγράψτε τον σε έναν φυλλομετρητή και πατήστε ENTER

 

O σύνδεσμος για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα αποσταλεί στο email που έχει δηλωθεί στην φόρμα συμμετοχής, μια έως δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του.

 

Επειδή για τεχνικούς λόγους η webex έχει θέσει όριο τους 1000 συμμετέχοντες στα διαδικτυακά σεμινάρια, η φόρμα συμμετοχών κλείνει αυτόματα στον αριθμό αυτό και επιπλέον αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.

 

Σε όσους θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο, θα χορηγηθεί ψηφιακά βεβαίωση συμμετοχής.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

 

 

 

Η υπεύθυνη του Κ.Π.Ε

 

 

Μακέλη Γραμματή

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

«Άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821:

Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στο δρόμο για την Ελλάδα»

 

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

18:00 – 20:30

 

18.00-18.20

Χαιρετισμοί

 

Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας

 

Δ/ντες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας

 

Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας

 

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία

18.20-18.40

«Αναφορά στον τιμώμενο Μακρινιτσιώτη Αγωνιστή Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και στον εμπνευστή της δράσης, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ελβετίας, Γεώργιο Γκέκο – Μαύρο»

Νικόλαος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας 1990 – 2002, Γενικός Γραμματέας «Μαγνήτων Κιβωτού»

18.40-19.00

«Εκπαιδευτικό σενάριο βασισμένο στο βιβλίο: «Η επιστροφή» του Γεώργιου Ι. Γκέκου»

Πασχάλης Δήμου, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου

19.00-20.00

«Άγνωστες πτυχές της Επανάστασης του 1821: Αγωνιστές του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο δρόμο για την Ελλάδα»

Γεώργιος Γκέκος – Μαύρος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ελβετίας

20.00-20.30

Ερωτήσεις-Συζήτηση

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2021-2022»

Διοργάνωση διαδικτυακής ημερίδας με θέμα: «Δραστηριότητες πλημμυρικής εκπαίδευσης. Ο τελευταίος χορός»

Προκήρυξη του σεμιναρίου με θέμα «Διεθνές περιβάλλον, Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση» που οργανώνει το ΚΠΕ Μακρινίτσας.